Bake-off, bageri och gastronomiugn – vad är skillnaden?

Restaurangmarknaden består av en mängd professionella ugnar. Bland de vanligaste finns bageriugnar, konvektionsugnar och kombiugnar. Här benar vi ut skillnaden ugnarna emellan och vilken typ av tillagning de är bäst lämpade för! 

Bakeoffugn

En bakeoffugn är framtagen för att värma upp frysta bageriprodukter snarare än att laga dem från grunden. Kort sagt en enklare version av bageriugnen.

Bageriugn

Bageriugnen har likt kombiugnen ångfunktion men av lite enklare modell. Bageriugnen är framtagen med bröd i åtanke och är extremt effektiv vid tillagning och uppvärmning av bröd. Ångfunktionen bidrar till att ge brödet lite skorpa.

Gastronomiugn

Gastronomiugnen, även kallad restaurangugn, finns i två olika utföranden:

Konvektionsugn

En konvektionsugn är en varmluftsugn. Namnet kommer från en av de tre typerna av värmetransport, konvektion. Konvektion är när värme förflyttas genom strömningar, vilket är precis vad en varmluftsugn gör. Fläktarna flyttar värmen i strömmar vilket möjliggör att maten kan tillagas snabbare och vid lägre temperaturer.

Kombiugn

En kombiugn är en varmluftsugn men som också har ånga. Det sägs ibland att kombiugnen är tre ugnar i en. Detta då den dels kan tillaga mat som en vanlig varmluftsugn, dels som en ångugn och slutligen med båda teknikerna samtidigt. Kombiugnen är omåttligt populär i restaurang- och storkök och är perfekt för kök som inte har plats för separata varmlufts- och ångugnar. Med en kombiugn kan man exempelvis koka ris eller potatis.

Måttenheter

De flesta konvektions- och kombiugnar baseras på Gastronorm-systemet (GN) och storleken på galler och plåtar anges därför i exempelvis 2/1 GN. Bakeoff-ugnarna brukar däremot utgå från bageristandard vilket innebär att galler och plåtar mäter exempelvis 600×400 millimeter.

Rengöring

Rena och fräscha ugnar är såklart viktigt. Många kombiugnar har därför automatiska rengöringsprogram vilket ofta upplevs som väldigt smidigt. Bland bakeoffugnar är det vanligare med manuell rengöring.

Läs mer om Unox ugnar här!