DAMAS

DAMAS är ett butik- och restaurangkoncept som samlar influenser från hela mellanöstern. I dagsläget finns DAMAS i Malmö och Helsingborg. Namnet är hämtat från Syriens huvudstad Damaskus som har en rik mat- och kafékultur. Den första restaurangen öppnade i Helsingborg 2014 och den andra öppnade på Triangeltorget i Malmö 2021. På DAMAS serveras frukostbuffé, lunchbuffé och á la carte.

När du kliver in som gäst på DAMAS i Malmö möts du först av en välsorterad butik med bland annat baklava, nötter, italiensk galato och traditionell damaskusglass. Längre in i lokalen finns kaféet som serverar godsaker som kaffe, crepes och våfflor. På motsatt sida ligger köket och här kan du beställa allt från traditionella mellanösternrätter och grillat till friterad kyckling och fisk.

DAMAS serverar mycket friterat där kyckling står för den största delen. På restaurangen serveras bland annat friterad kycklingfilé och kycklingvingar, men också nuggets och andra kycklingrätter.

Grundaren Mohanad Badawi har valt inredning och restaurangutrustning med omsorg. Till den första restaurangen i Helsingborg köptes två tryckfritöser in.

DAMAS friterar sin kyckling efter eget recept vilket ger en krispig men saftig kyckling som innehåller lite mindre olja. Genom att ställa trycket på fritöserna kan de enkelt reglera hur mycket olja kycklingen ska absorbera.

Till lokalen i Malmö stod det tidigt klart att fler tryckfritöser skulle behövas för att möta den stora efterfrågan. Restaurangen tar emot upp till 260 gäster och är ofta fullsatt. Än en gång föl valet på tryckfritöser från Henny Penny och Malmörestaurangen försågs med hela fyra tryckfritöser!