Ordlista för storköksutrustning

Broiler, clamshell grill och blast freezer. Självklart, eller? I de flesta branscher förekommer begrepp och benämningar som till en början kan vara knepiga att förstå och vår bransch är inget undantag. Därför har vi tagit fram den här ordlistan där vi gör vårt yttersta för att bena ut benämningarna du kanske är lite osäker på.

Bakeoffugn = en ugn framtagen för att snabbt baka frysta bageriprodukter som croissanter eller kanelbullar. Mycket populär i servicehandeln. Kan vara försedd med ångfunktion och automatisk rengöring.

Blast chiller / shock freezer = med en blast chiller kan du snabbt kyla eller frysa stora mängder livsmedel. Den snabba nedkylningen förhindrar bakterietillväxt.

Broiler = en elektrisk grill med starka element som ger produkten de karaktäristiska grillränderna. Rök bildas genom att fett från livsmedlet droppar ner på elementen och det bdirar till den klassiska grillsmaken. Broilern passar perfekt för att grilla kött, fisk och skaldjur och är i Sverige vanlig vid tillagning av hamburgare.

Dubbelsidigt stekbord / clamshell grill = ett stekbord som tillagar livsmedlet både ovan- och underifrån.

Jässkåp = används för att jäsa degämnen innan bakning.

Kombiugn = ofta kökets hjärta, kombiugnen är försedd med ångfunktion och kan därför steka kyckling, koka fisk, grilla kött, baka pizza, osv.

Korvmodul = en rostfri kylbänk som är anpassad för att husera rullgrill, klämgrill, värmebord, korvvärmeri och allt annat som behövs för att sälja korv.

Mosmaskin = gör potatismos med en knapptryckning. Omåttligt populär inom servicehandeln. Mosmaskinen varmhåller inte potatismos utan blandar en ny portion vid varje beställning.

Pommesdispenser / pommespåfyllare = en pommesdispenser är en frys som förvarar pommes frites. Under frysen finns fritöskorgar och med ett knapptryck dispenseras pommes från frysen ner i fritöskorgen för att direkt tas till fritösen.På så vis är pommesen fortfarande frysta vid fritering vilket ger bäst resultat. Pommesdispensern portionerar exakt vilket minskar spill.

Rullgrill = rullgrillen används för att tillaga korv och är ett populärt inslag i servicehandeln. På rullgrillen används speciell rullgrillskorv som är anpassad för att tillagas på rullgrill. Rullgrillarna behöver hålla ett exakt temperaturspann för att möta livsmedelsverkets krav om lägsta temperatur men samtidigt inte bli för varma då korven riskerar att spricka.

Speedugn / snabbugn = framtagen för att du ska kunna värma och servera maträtter blixtsnabbt. Snabbugnen kombinerar mikrovågor med varmluft som cirkulerar i hög hastighet. Till skillnad från mikrovågsugnen gör varmluften att livsmedlen får en rostad yta. Perfekt för att snabbt värma pizzaslice, toast och lasagne.

Stekbord = används för att tillaga livsmedel som till exempel hamburgare inför servering. Behöver ventlilation. Står på golvet.

Stekhäll = används på precis samma sätt som stekbordet och även stekhällen kräver ventilation. Skillnaden är att stekhällen står på en bänk medan stekbordet står på golvet.

Tryckfritös = en typ av fritös som friterar livsmedel under tryck. Metoden ger livsmedlen en saftig kärna och krispig yta. Perfekt för att fritera kyckling!

Vertikalbrödrost = används i regel för att rosta hamburgerbröd men det finns vertikalbrödrostar som är framtagna för att rosta andra typer av bröd. Vertikalbrödrosten ger hög kapacitet på liten yta.

Värmebord = används för att värma livsmedel som till exempel korv inför servering. Arbetar vid lägre temperatur tillskillnad från stekbord. Värmebordet behöver ingen ventilation.

Öppen fritös = den i särklass vanligaste typen av fritös. Den öppna fritösen lämpar sig utmärkt för att fritera pommes och panerade produkter.